Pora na... GIN!

 Witajcie!


W dzisiejszym wpisie chcia艂yby艣my przedstawi膰 Wam kolejny alkohol wysokoprocentowy- gin. 馃槉


Jenever (Genever- pierwotna nazwa ginu) jest ja艂owcowym napojem alkoholowym, klarownym, bezbarwnym, zale偶nie od rodzaju- mniej lub bardziej aromatycznym.

Trunek ten powsta艂 w XVII w. w dawnych Niderlandach. Pocz膮tkowo sprzedawany jako lek (jagody ja艂owca maj膮 dzia艂anie moczop臋dne, 偶贸艂ciop臋dne, 偶o艂膮dkowe i wykrztu艣ne). ⏳

Swoj膮 popularno艣膰 zyska艂 jednak w Anglii, gdzie by艂 kojarzony z trunkiem dla ni偶szych sfer. 

Anglicy do tego stopnia pokochali upijanie si臋 ginem, 偶e w艂adze wprowadzi艂y GIN ACT. By艂o to rozporz膮dzenie, kt贸re narzuca艂o dodatkowe podatki na ten alkohol oraz mia艂o ograniczy膰 jego produkcj臋 i spo偶ywanie... W艂adzom nie uda艂o si臋 osi膮gn膮膰 zamierzonego efektu, a jedynie przenie艣膰 wszystko do podziemi. 


Moc i produkcja? 馃憣馃挧

Moc ginu to minimum 37,5% (czyli tak samo jak w przypadku w贸dki). O tym z czego jest wyprodukowany oraz jak膮 metod膮 decyduje tw贸rca, jednak偶e najcz臋艣ciej jest to: j臋czmie艅, 偶yto, kukurydza, mo偶e by膰 to r贸wnie偶 melasa lub winogrona. Do spirytusu dodawany jest ekstrakt z ja艂owca, lub jego owoce s膮 macerowane w spirytusie, mo偶na te偶 doda膰 naturalne olejki, zio艂a, przyprawy.  



Rodzaje Ginu:


  • Gin destylowany- otrzymuje si臋 go poprzez redestylacj臋 alkoholu z dodatkiem ja艂owca, kt贸rego smak jest mocno wyczuwalny.

  • London Dry Gin- zawarto艣膰 alkoholu jest na poziomie 45%, w posmaku lekko cytrusowy, najcz臋艣ciej wybierany do koktajli.

  • Navy Gin – podrodzaj destylowanego ginu o minimalnej mocy alkoholowej 57% (dopiero od tej mocy alkohol p艂onie, co kiedy艣 sprawdzali marynarze, st膮d jego nazwa).

  • Aged Gin – jest to gin starzony w beczkach.

  • Old Tom – s艂odzony gin nawi膮zuj膮cy smakiem do popularnego w XVII w. pijanego w Anglii. Nazwa pochodzi od imienia kota widniej膮cego na maszynkach Puss & Mew (maszyny przed barami z wizerunkiem kota, z kt贸rych po wrzuceniu monety, barman nalewa艂 gin przez specjaln膮 rurk臋, pozwala艂o to napi膰 si臋 trunku bez wchodzenia do lokalu).

  • Plymouth Gin – podrodzaj destylowanego ginu pochodz膮cy z Plymounth w Anglii. Od 2015 roku mo偶e by膰 produkowany poza t膮 miejscowo艣ci膮 (co wcze艣niej by艂o zakazane). Bogatszy aromatycznie w por贸wnaniu z klasycznym  London Dry Gin, do jego produkcji u偶ywa si臋 dodatk贸w (ja艂owca, zi贸艂 i przypraw) wy艂膮cznie pochodzenia naturalnego.

  • Sloe Gin– jest on wytwarzany przez maceracj臋 tarniny
    w ginie z mo偶liwo艣ci膮 dodania soku z tarniny. Minimalna zawarto艣膰 alkoholu to 25%.

  • Genever – w smaku jest s艂odszy od Old Tom, nieco s艂abszy, aromatyczny. Zacier, z kt贸rego powstaje jest podobny do zacieru u偶ywanego przy produkcji whisky.



Jak pi膰 gin? 


Koniecznie w dobrym towarzystwie! 馃懇馃懆馃懇馃懕馃榾

Bardzo cz臋sto wybieran膮 opcj膮 jest mieszanie go z tonikiem. Najpopularniejsze dodatki do tej mieszanki to: limonka, pomara艅cz, cytryna, ja艂owiec, kardamon, og贸rek, bazylia, ananas. Doskonale smakuje r贸wnie偶 z sod膮 r贸偶an膮, syropem z kwiatu bzu.

 

Gin wymieszamy z wermutem, w贸dk膮 z dodatkiem oliwek to dry martini- ulubiony koktajl agenta 007. 馃憖


Nasza propozycja na wakacyjny koktajl to GIN BASIL SMASH. Jak przygotowa膰 ten orze藕wiaj膮cy koktajl? 馃挌馃尶馃崈


Przygotuj:

  • - gar艣膰 li艣ci bazylii

  • - po艂贸wk臋 cytryny

  • - 20 ml syropu cukrowego 

  • - 40 ml dobrego ginu 

  • - l贸d


Do przygotowania koktajlu potrzebny b臋dzie muddler (lub co艣 innego do ugniatania), shaker (lub s艂oik), sitko. 


Do shakera w艂贸偶 li艣cie bazylii, po艂贸wk臋 cytryny i dok艂adnie je razem rozgnie膰. Nast臋pnie wlej syrop cukrowy i gin, dodaj l贸d. Musisz wszystko energicznie wyshake’owa膰 i przela膰 przez sitko. Koktajl podaj na kostkach lodu. Mo偶na nieco urozmaici膰 koktajl dodaj膮c 艣wie偶ego og贸rka, kt贸ry jeszcze bardziej orze藕wi nap贸j (ugnie膰 go na pocz膮tku z reszt膮 sk艂adnik贸w).


Smacznego! 馃構馃挍









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pragniemy przywita膰 Was... w贸dk膮!