Czas na odrobin臋 luksusu i elegancji- Champagne 馃嵕


Bonjour!


Przenie艣my si臋 zatem do p贸艂nocno-wschodniej Francji- dok艂adniej Szampanii. 馃嚝馃嚪馃嚞馃嚙


XVII wiek we wspomnianym przeze mnie wcze艣niej regionie zacz臋to produkowa膰 „wina szare”, zabutelkowane przed ko艅cem pierwszej fermentacji, o bardzo jasnym, nietypowym kolorze. W zwi膮zku z du偶ym ci艣nieniem korki wystrzeliwa艂y samoistnie. 脫wcze艣ni winiarze nie wiedzieli czemu tak si臋 dzieje i nie umieli tego kontrolowa膰.  Brytyjczycy pokochali nowy trunek, zacz臋li go masowo kupowa膰 w beczkach i samodzielnie je butelkowali. Dzi臋ki temu popytowi francuzi nie wycofali si臋 z produkcji szarego wina. 



Do produkcji win w Szampanii u偶ywa si臋 trzech rodzaj贸w winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier. 馃崌



Pierre Perignon- benedykty艅ski zakonnik, kt贸remu znacz膮co przyczyni艂 si臋 do polepszenia tego nieziemskiego trunku. Dobiera艂 on starannie winogrona, pogrubi艂 szko艂o butelek oraz gotowy, rozlany nap贸j nakaza艂 przechowywa膰 w zimnych ska艂ach. Jemu r贸wnie偶 zawdzi臋czamy wynalezienie korka oraz sposobu na przymocowanie go do butelki- co zmniejsza艂o szanse na niekontrolowane wystrzelenie oraz zachowywa艂o w艂a艣ciwo艣ci na d艂u偶ej. Nie ma si臋 co dziwi膰, 偶e jego mienieniem zosta艂a te偶 nazwana jena z najbardziej ekskluzywnych marek produkuj膮ca szampany.


Pewnie wielu z Was zastanawia艂o si臋 jak powstaj膮 przys艂owiowe „b膮belki”? 

Pochodz膮 one z naturalnego procesu fermentacji, dzi臋ki dodaniu odpowiedniej ilo艣ci cukru i dro偶d偶y. 



Musuj膮ce wino najcze艣ciej piejmy 艣wi臋tuj膮c wyj膮tkowe okazje, zazwyczaj podczas wznoszenia toastu. 馃


Alkohol przed podaniem nale偶y sch艂odzi膰 (6-9 stopni), mo偶na to zrobi膰 wk艂adaj膮c butelk臋 do lod贸wki (na oko艂o godzin臋), ale najlepiej zrobi膰 to w metalowym „wiadrze” wype艂nionym wod膮 i lodem. Musimy pami臋ta膰, 偶eby nie zrobi膰 tego zbyt gwa艂towanie, w przeciwnym razie wyczucie wszystkich walor贸w smakowych b臋dzie niemo偶liwe. 馃




Szampan a przek膮ski 馃崘馃崕馃

Najlepiej sprawdz膮 si臋 ma艂e kanapeczki z kawiorem czy taca pe艂na ser贸w, jednak idealnym dodatkiem b臋d膮 te偶 owoce (truskawki, brzoskwinie, gruszki)- musimy pami臋ta膰, 偶eby nie by艂y one za s艂odkie, aby nie zak艂贸ci膰 smaku b膮belkowego napoju. 




 

Szampan podajemy w kieliszkach typu flute- wysoka n贸偶ka i smuk艂a, wyd艂u偶ona czasza gwarantuje, 偶e aromat nie ulotni si臋 zbyt szybko. Pij膮c trunek pami臋tajmy, 偶eby trzyma膰 w艂a艣nie za przys艂owiow膮 „n贸偶k臋”, aby ciep艂em d艂oni nie ogrza膰 zawarto艣ci kieliszka. 





Drink "Szampan z w贸dk膮"


Sk艂adniki:

1. 40 ml soku 偶urawinowego 

2. 20 ml w贸dki 

3. 100 ml szampana 

4. kilka kostek lodu 


Przygotowanie:

Do shakera (je艣li go nie posiadasz, mo偶esz u偶y膰 s艂oik z zakr臋tk膮) wsyp kostki lodu, wlej sok 偶urawinowy oraz w贸dk臋. Silnie wstrz膮艣nij oko艂o 20 razy, przelej do "fancy" kieliszka, uzupe艂nij szampanem. 


Smacznego! 


Ciekawostki: 馃槸


Nazwa „szampan” zosta艂a zastrze偶ona w 1911 roku tylko dla trunk贸w pochodz膮cych z Szampanii. 



Ci艣nienie wewn膮trz butelki mo偶e by膰 nawet czterokrotnie wi臋ksze ni偶 w oponach samochodu. 



Szampan Dom P茅rignon, mo偶emy zale藕膰 w serii film贸w o Jamesie Bondzie. 



Otwieraj膮c szampan musimy by膰 bardzo ostro偶ni, korek mo偶e wystrzeli膰 z pr臋dko艣ci膮 nawet do 50 km/h! 



Najdro偶szy szampan 艣wiata kosztuje… 1 200 000 $ 

Gout de Diamants-„Smak diament贸w”- ta marka wysz艂a zdecydowanie ponad standardy wykonuj膮c na butelce logo Supermana z 18 karatowego bia艂ego z艂ota, na 艣rodku umieszczaj膮c 19 karatowy bia艂y diament bez skazy. 



Niemiecki projektant, dyrektor kreatywny domu mody Chanel, Fendi oraz w艂asnej marki- Karl Lagerfeld r贸wnie偶 doczeka艂 si臋 swojej edycji limitowanej szampana Dom P茅rignon by Karl Lagerfeld. kolekcja zosta艂a wydana w 1998 roku a za butelk臋 trunku oko艂o 1 200 funt贸w. 



Dom P茅rignon zosta艂 wybrany jako oficjalny szampan na 艣lubie ksi臋偶nej Diany i ksi臋cia Karola, powsta艂a specjalna edycja Magnum Dom Perignon Vintage 1961 (rok urodzenia ksi臋偶nej), cena za butelk臋 to ponad 2 500 funt贸w. 馃憫




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pragniemy przywita膰 Was... w贸dk膮!