Czas na odrobinę luksusu i elegancji- Champagne 🍾


Bonjour!


Przenieśmy się zatem do północno-wschodniej Francji- dokładniej Szampanii. 🇫🇷🇬🇧


XVII wiek we wspomnianym przeze mnie wcześniej regionie zaczęto produkować „wina szare”, zabutelkowane przed końcem pierwszej fermentacji, o bardzo jasnym, nietypowym kolorze. W związku z dużym ciśnieniem korki wystrzeliwały samoistnie. Ówcześni winiarze nie wiedzieli czemu tak się dzieje i nie umieli tego kontrolować.  Brytyjczycy pokochali nowy trunek, zaczęli go masowo kupować w beczkach i samodzielnie je butelkowali. Dzięki temu popytowi francuzi nie wycofali się z produkcji szarego wina. 



Do produkcji win w Szampanii używa się trzech rodzajów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier. 🍇



Pierre Perignon- benedyktyński zakonnik, któremu znacząco przyczynił się do polepszenia tego nieziemskiego trunku. Dobierał on starannie winogrona, pogrubił szkoło butelek oraz gotowy, rozlany napój nakazał przechowywać w zimnych skałach. Jemu również zawdzięczamy wynalezienie korka oraz sposobu na przymocowanie go do butelki- co zmniejszało szanse na niekontrolowane wystrzelenie oraz zachowywało właściwości na dłużej. Nie ma się co dziwić, że jego mienieniem została też nazwana jena z najbardziej ekskluzywnych marek produkująca szampany.


Pewnie wielu z Was zastanawiało się jak powstają przysłowiowe „bąbelki”? 

Pochodzą one z naturalnego procesu fermentacji, dzięki dodaniu odpowiedniej ilości cukru i drożdży. 



Musujące wino najcześciej piejmy świętując wyjątkowe okazje, zazwyczaj podczas wznoszenia toastu. 🥂


Alkohol przed podaniem należy schłodzić (6-9 stopni), można to zrobić wkładając butelkę do lodówki (na około godzinę), ale najlepiej zrobić to w metalowym „wiadrze” wypełnionym wodą i lodem. Musimy pamiętać, żeby nie zrobić tego zbyt gwałtowanie, w przeciwnym razie wyczucie wszystkich walorów smakowych będzie niemożliwe. 🧊




Szampan a przekąski 🍐🍎🧀

Najlepiej sprawdzą się małe kanapeczki z kawiorem czy taca pełna serów, jednak idealnym dodatkiem będą też owoce (truskawki, brzoskwinie, gruszki)- musimy pamiętać, żeby nie były one za słodkie, aby nie zakłócić smaku bąbelkowego napoju. 




 

Szampan podajemy w kieliszkach typu flute- wysoka nóżka i smukła, wydłużona czasza gwarantuje, że aromat nie ulotni się zbyt szybko. Pijąc trunek pamiętajmy, żeby trzymać właśnie za przysłowiową „nóżkę”, aby ciepłem dłoni nie ogrzać zawartości kieliszka. 





Drink "Szampan z wódką"


Składniki:

1. 40 ml soku żurawinowego 

2. 20 ml wódki 

3. 100 ml szampana 

4. kilka kostek lodu 


Przygotowanie:

Do shakera (jeśli go nie posiadasz, możesz użyć słoik z zakrętką) wsyp kostki lodu, wlej sok żurawinowy oraz wódkę. Silnie wstrząśnij około 20 razy, przelej do "fancy" kieliszka, uzupełnij szampanem. 


Smacznego! 


Ciekawostki: 😯


Nazwa „szampan” została zastrzeżona w 1911 roku tylko dla trunków pochodzących z Szampanii. 



Ciśnienie wewnątrz butelki może być nawet czterokrotnie większe niż w oponach samochodu. 



Szampan Dom Pérignon, możemy zaleźć w serii filmów o Jamesie Bondzie. 



Otwierając szampan musimy być bardzo ostrożni, korek może wystrzelić z prędkością nawet do 50 km/h! 



Najdroższy szampan świata kosztuje… 1 200 000 $ 

Gout de Diamants-„Smak diamentów”- ta marka wyszła zdecydowanie ponad standardy wykonując na butelce logo Supermana z 18 karatowego białego złota, na środku umieszczając 19 karatowy biały diament bez skazy. 



Niemiecki projektant, dyrektor kreatywny domu mody Chanel, Fendi oraz własnej marki- Karl Lagerfeld również doczekał się swojej edycji limitowanej szampana Dom Pérignon by Karl Lagerfeld. kolekcja została wydana w 1998 roku a za butelkę trunku około 1 200 funtów. 



Dom Pérignon został wybrany jako oficjalny szampan na ślubie księżnej Diany i księcia Karola, powstała specjalna edycja Magnum Dom Perignon Vintage 1961 (rok urodzenia księżnej), cena za butelkę to ponad 2 500 funtów. 👑




Komentarze

Popularne posty z tego bloga