Whisky- czas na kolejny „mocniejszy” alkohol zazwyczaj ma od 40%-45%, ale możemy się spotkać i z takimi około 55%!
Whisky kojarzy nam się ze Szkocją, prawda jest jednak inna, trunek przywędrował z Irlandii. To tam od VII wieku mnisi produkowali tzw. aqua vitae- uzyskiwano go w efekcie destylacji fermentacji owoców, a następnie używano go w celach leczniczych.
Możemy spotkać się też z pisownią whiskey głównie w irlandzka i amerykańska pisowni.
W 1494 roku pojawiła się pierwsza wzmianka o masowej produkcji alkoholu.
Ze względu na kraj z którego z którego pochodzenia, możemy wyróżnić whisky:
-amerykańskie- produkowane głownie z kukurydzy, żyta, pszenicy i jęczmiennego słodu.
Chyba każdy z nas słyszał o marce Jack Daniel’s- pochodzi ona z regionu Tennessee.
Około 95% światowej produkcji burbona (produkowany z kukurydzy-minimum 51%, żyta, słodowanego jęczmienia oraz słodkiej wody) pochodzi z Kentucky.
-szkockie- produkowana głownie ze słodowanego jęczmienia, wody i prostego karmelu- używany jako barwnik.
Sposób jej produkcji określony jest w Scotch Whisky Regulatios.
Typy szkockiej Whisky:
-Single Malt Scotch Whisky
-Single Grain Scotch Whisky
-Blended Malt Scotch Whisky
-Blended Grain Scotch Whisky
-Blended Scotch Whisky
-irlandzkie
Aby whiskey zostało nazwane irlandzkim musi spełniać poniższe warunki:
1. Alkohol musi być destylowany i leżakowany w Irlandii lub Irlandii Północnej.
2. Whiskey musi powstać z zacieru zbożowego, w którym skorbia rozkładana jest przez naturalne enzymy pochodzące ze składników zacieru lub z innego źródła, a fermentacja przeprowadzana jest przez drożdże.
3. Maksymalna zawartość alkoholu w powstałym spirytusie może mieć 94,8%.
4. Powstały napój musi cechować smak nawiązujący do produktów, z których wyprodukowano alkohol.
5. Whiskey musi leżakować w drewnianych beczkach przez przynajmniej 3 lata.
-japońskie
Kraj Kwitnącej Wiśni jest drugim na świcie producentem tego trunku.
Nikka oraz Yamazaki- dwie najpopularniejsze marki produkujące whisky.
Japoński alkohol powinniśmy pić bez żadnych dodatków, aby najlepiej wyczuć wszystkie nuty smakowe (jeśli alkohol ma ponad 46% możemy dodać odrobinę wody).
Whisky najlepiej podawać w szklankach z grubszego szkła, ciężkie, idealnie mieszczące się w dłoni- takie szklanki nazywamy Tubmlerem lub też szklanką typu old fashioned.
W jakiej temperaturze należy podawać whisky?
Odpowiedź brzmi „To zależy.”- powinniśmy podawać trunek w temperaturze pokojowej, ale znajdzie, się wielu zwolenników schłodzonego alkoholu.
Sposób picia whisky o którym chyba każdy słyszał to zdecydowanie- whisky z colą.
Do szklanki, wsypujemy kilka kostek lodu, zalewamy 40-45ml whiskey, uzupełniamy colą a na koniec możemy dodać plasterek limonki lub cytryny.
Możemy też przygotować coś rozgrzewającego, idealnego na zimny wieczór z przyjaciółmi w zaciszu domowym.
Drink z whiskey I miodem
Składniki:
200 ml whisky
50 ml soku z cytryny
60 ml płynnego miodu
200 ml przegotowanej wody
Jak przygotować?
- Do garnka wlewamy wszystkie składniki.
- Ogrzewany do momentu, aż miód się nie rozpuści.
- Przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanek.
Smacznego!
Uwaga!
Musimy uważać, aby nie zagotować naszej mikstury!
Ciekawostki:
Potocznie często się mówi, że whisky jest „królową w śród alkoholi”.
Istniało przekonanie, że picie wskisky może dać życie wieczne.
White Walker by Johnnie Walker wypuszczony na premierę serialu Gra o Tron, posiada specjalną etykietę wskazującą na to czy alkohol posiada odpowiednią temperaturę do spożycia.
Macallan w Lalique jest najdroższym whisky sprzedanym na świecie, na aukcji charytatywnej w 2010 roku został sprzedany za 460 000 $.
Burbon Festival jest to coroczna impreza, która odbywa się w Bardstown w stanie Kentucky.
Bardstown potocznie nazywany jest też „światową stolicą burbona”.
Jim Beam produkowany jest od 1975 roku i jest własnością firmy Beam Suntory (firma zajmująca się produkcją alkoholi).
Komentarze
Prześlij komentarz