Whisky- czas na kolejny „mocniejszy” alkohol zazwyczaj ma od 40%-45%, ale możemy się spotkać i z takimi około 55%! 


Whisky kojarzy nam się ze Szkocją, prawda jest jednak inna, trunek przywędrował z Irlandii. To tam od VII wieku mnisi produkowali tzw. aqua vitae- uzyskiwano go w efekcie destylacji fermentacji owoców, a następnie używano go w celach leczniczych. 


Możemy spotkać się też z pisownią whiskey głównie w irlandzka i amerykańska pisowni. 


W 1494 roku pojawiła się pierwsza wzmianka o masowej produkcji alkoholu. 




Ze względu na kraj z którego z którego pochodzenia, możemy wyróżnić whisky:


-amerykańskie- produkowane głownie z kukurydzy, żyta, pszenicy i jęczmiennego słodu. 

Chyba każdy z nas słyszał o marce Jack Daniel’s- pochodzi ona z regionu Tennessee. 

Około 95% światowej produkcji burbona (produkowany z kukurydzy-minimum 51%, żyta, słodowanego jęczmienia oraz słodkiej wody) pochodzi z Kentucky.


-szkockie- produkowana głownie ze słodowanego jęczmienia, wody i prostego karmelu- używany jako barwnik. 

Sposób jej produkcji określony jest w Scotch Whisky Regulatios. 

Typy szkockiej Whisky:

-Single Malt Scotch Whisky

-Single Grain Scotch Whisky

-Blended Malt Scotch Whisky

-Blended Grain Scotch Whisky 

-Blended Scotch Whisky


-irlandzkie 

Aby whiskey zostało nazwane irlandzkim musi spełniać poniższe warunki:

1. Alkohol musi być destylowany i leżakowany w Irlandii lub Irlandii Północnej.

2. Whiskey musi powstać z zacieru zbożowego, w którym skorbia rozkładana jest przez naturalne enzymy pochodzące ze składników zacieru lub z innego źródła, a fermentacja przeprowadzana jest przez drożdże. 

3. Maksymalna zawartość alkoholu w powstałym spirytusie może mieć 94,8%.

4. Powstały napój musi cechować smak nawiązujący do produktów, z których wyprodukowano alkohol.

5. Whiskey musi leżakować w drewnianych beczkach przez przynajmniej 3 lata.


-japońskie 

Kraj Kwitnącej Wiśni jest drugim na świcie producentem tego trunku. 

Nikka oraz Yamazaki- dwie najpopularniejsze marki produkujące whisky. 

Japoński alkohol powinniśmy pić bez żadnych dodatków, aby najlepiej wyczuć wszystkie nuty smakowe (jeśli alkohol ma ponad 46% możemy dodać odrobinę wody). 


Whisky najlepiej podawać w szklankach z grubszego szkła, ciężkie, idealnie mieszczące się w dłoni- takie szklanki nazywamy Tubmlerem lub też szklanką typu old fashioned. 


W jakiej temperaturze należy podawać whisky?


Odpowiedź brzmi „To zależy.”- powinniśmy podawać trunek w temperaturze pokojowej, ale znajdzie, się wielu zwolenników schłodzonego alkoholu. 


Sposób picia whisky o którym chyba każdy słyszał to zdecydowanie- whisky z colą. 

Do szklanki, wsypujemy kilka kostek lodu, zalewamy 40-45ml whiskey, uzupełniamy colą a na koniec możemy dodać plasterek limonki lub cytryny. 


Możemy też przygotować coś rozgrzewającego, idealnego na zimny wieczór z przyjaciółmi w zaciszu domowym. 


Drink z whiskey I miodem 


Składniki:

200 ml whisky

50 ml soku z cytryny

60 ml płynnego miodu

200 ml przegotowanej wody


Jak przygotować?

  1. Do garnka wlewamy wszystkie składniki. 
  2. Ogrzewany do momentu, aż miód się nie rozpuści. 
  3. Przelewamy do przygotowanych wcześniej szklanek. 


Smacznego!


Uwaga!

Musimy uważać, aby nie zagotować naszej mikstury!





Ciekawostki:


Potocznie często się mówi, że whisky jest „królową w śród alkoholi”. 


Istniało przekonanie, że picie wskisky może dać życie wieczne. 


White Walker by Johnnie Walker wypuszczony na premierę serialu Gra o Tron, posiada specjalną etykietę wskazującą na to czy alkohol posiada odpowiednią temperaturę do spożycia. 


Macallan w Lalique jest najdroższym whisky sprzedanym na świecie, na aukcji charytatywnej w 2010 roku został sprzedany za 460 000 $. 


Burbon Festival jest to coroczna impreza, która odbywa się w Bardstown w stanie Kentucky. 


Bardstown potocznie nazywany jest też „światową stolicą burbona”. 


Jim Beam produkowany jest od 1975 roku i jest własnością firmy Beam Suntory (firma zajmująca się produkcją alkoholi). 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pragniemy przywitać Was... wódką!