Trunek prosto ze słoneczniej Italii... ☀️
Witajcie! 😊
Dzisiaj czas na coś znacznie słabszego, czas na 11% kolejny wybitny trunek- Aperol, oraz trochę mocniejszego jego brata około 25% Campari .
Żeby dowiedzieć się o nim nieco więcej przenieśmy się najpierw do słonecznych Włoszech. ☀️🏖
Koniec XIX wieku, austryjaccy żołnierze z Vento nie przyzwyczajeni do tak wysokich temperatur, ciągle skarżyli się, że doskwiera im pragnienie- nie mając dostępu do swojego ulubionego napoju leczącego pragnienie- piwa popijali włoskie, lokalne wina. Bardzo szybko okazało się jednak, że są one dla nich zbyt mocne, dlatego też zaczęli też rozcieńczać je z wodą gazowaną. Spritz pochodzi od niemieckiego słowa „spritzen”- co obecnie możemy tłumaczyć jako „spryskać”.
Po siedmiu latach pracy i licznych próbach bracia Ligi i Silvo Barber otrzymali ziołowy trunek o bardzo rzucającym się w oczy, intensywnie pomarańczowo kolorze i specyficznym słodko-gorzkim smaku. Po raz pierwszy alkohol ten został zaprezentowany. W 1919 roku podczas międzynarodowych targów w Padwie, ale „zabłysnął” na międzynarodowych salonach dopiero po II wojnie światowej.
Niestety nie poznamy receptury w jaki sposób nasz pomarańczowy napój jest produkowany- do dnia dzisiejszego receptura zostaje trzymana w sekrecie, wiemy natomiast, że alkohol produkowany jest z goryczki, chinowca, naparu gorzkiej i słodkiej pomarańczy, naparu z rabarbaru oraz bardzo dużej ilości ziół. 🍊
Campari- produkowane w Mediolanie, w smaku bardzo przypomina Aperol, również jest gorzkawy, i produkowany z naturalnych składników (ziół, skórek owocowych).
Smak
Aperol ma smak raczej ziołowy, delikatnie gorzki, ale po dodaniu „bąbelków” traci swój gorzkawy posmak, nabierając przy tym lekkości i finezji.
Jak i kiedy najlepiej pić Aperol?
Jego głównym celem jest pobudzenie apetytu i wzmożenia wydzielenia soków trawiennych, dlatego najlepiej podawać go przed posiłkiem jako aperitif (najlepiej w kieliszkach do likieru).
Jego smak jest rześki i orzeźwiający, dlatego też idealnie sprawdzi się na gorące letnie wieczory w formie koktailu. 🍸
Aperol Spritz
Składniki:
- Prosecco
- Aperol
- plasterek pomarańczy, grapefruita
- kostki lodu
- optymalnie woda gazowana
Jak przygotować?
Aperol najczęściej pojadamy w kieliszkach do wina czy też w szklance koktajlowej.
- Do kieliszka wsyp kilka kostek lodu.
- Nalej Aperol i Prosseco w proporcji 2:3.
- Wedle uznania dolej odrobinę wody gazowanej.
- Wszystko starannie wymieszaj.
- Na koniec wciśnij plasterek pomarańczy/grapefruita.
- Rozkoszuj się smakiem!
Pamiętajcie, aby Aperol i Prosseco przed podaniem było mocno schłodzone.
Campari
Składniki:
- 1 pomarańcza
- pokruszone kostki lodu
- 30 ml Campari
- 70 ml soku pomarańczowego
Jak przygotować?
- Obrać pomarańczę (najlepiej zdjąć też zewnętrzną błonkę).
- Pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki (wg uznania).
- Pomarańczę wrzucić do wysokiej szklanki.
- Zalać sokiem pomarańczowym, dorzucić pokruszone kostki lodu i dodać Campari.
Smacznego!
Ciekawostki
Aperol był oficjalnym partnerem drużyny Manchester United od 2014 roku do końca sezonu 2016/2017. ⚽️
Aperol Spritz był dziewiątym najlepiej sprzedającym się drinkiem na świcie w 2019 roku (wg strony „Drinks International”). 9️⃣
Włoscy studenci kupują „tańszą wersję” naszego koktailu w plastikowych kubeczkach za około 1 euro.
Receptura Campari opracowana została w XIX wieku i do dziś wykorzystuje się ją w niezmienionej formie. 📜
Luca Garavoglia- jest jedyną osobą znającą pełną recepturę jak przygotować koncentrat używany do produkcji Camparii. Koncentrat przygotowuje przy pomocy 8 pracowników. 👩🏻🍳👨🏼🍳
Komentarze
Prześlij komentarz