Trunek prosto ze słoneczniej Italii... ☀️

Witajcie! 😊


Dzisiaj czas na coś znacznie słabszego, czas na 11% kolejny wybitny trunek- Aperol, oraz trochę mocniejszego jego brata około 25% Campari . 


Żeby dowiedzieć się o nim nieco więcej przenieśmy się najpierw do słonecznych Włoszech. ☀️🏖

Koniec XIX wieku, austryjaccy żołnierze z Vento nie przyzwyczajeni do tak wysokich temperatur, ciągle skarżyli się, że doskwiera im pragnienie- nie mając dostępu do swojego ulubionego napoju leczącego pragnienie- piwa popijali włoskie, lokalne wina. Bardzo szybko okazało się jednak, że są one dla nich zbyt mocne, dlatego też zaczęli też rozcieńczać je z wodą gazowaną. Spritz pochodzi od niemieckiego słowa „spritzen”- co obecnie możemy tłumaczyć jako „spryskać”. 


 Po siedmiu latach pracy i licznych próbach bracia Ligi i Silvo Barber otrzymali ziołowy trunek o bardzo rzucającym się w oczy, intensywnie pomarańczowo kolorze i specyficznym słodko-gorzkim smaku. Po raz pierwszy alkohol ten został zaprezentowany. W 1919 roku podczas międzynarodowych targów w Padwie, ale „zabłysnął” na międzynarodowych salonach dopiero po II wojnie światowej. 


Niestety nie poznamy receptury w jaki sposób nasz pomarańczowy napój jest produkowany- do dnia dzisiejszego receptura zostaje trzymana w sekrecie, wiemy natomiast, że alkohol produkowany jest z goryczki, chinowca, naparu gorzkiej i słodkiej pomarańczy, naparu z rabarbaru oraz bardzo dużej ilości ziół. 🍊


Campari- produkowane w Mediolanie, w smaku bardzo przypomina Aperol, również jest gorzkawy, i produkowany z naturalnych składników (ziół, skórek owocowych).



Smak


Aperol ma smak raczej ziołowy, delikatnie gorzki, ale po dodaniu „bąbelków” traci swój gorzkawy posmak, nabierając przy tym lekkości i finezji. 



Jak i kiedy najlepiej pić Aperol?


Jego głównym celem jest pobudzenie apetytu i wzmożenia wydzielenia soków trawiennych, dlatego najlepiej podawać go przed posiłkiem jako aperitif (najlepiej w kieliszkach do likieru). 


Jego smak jest rześki i orzeźwiający, dlatego też idealnie sprawdzi się na gorące letnie wieczory w formie koktailu. 🍸




Aperol Spritz


Składniki:

  • Prosecco 
  • Aperol 
  • plasterek pomarańczy, grapefruita 
  • kostki lodu 
  • optymalnie woda gazowana 


Jak przygotować?


Aperol najczęściej pojadamy w kieliszkach do wina czy też w szklance koktajlowej. 

  1. Do kieliszka wsyp kilka kostek lodu. 
  2. Nalej Aperol i Prosseco w proporcji 2:3. 
  3. Wedle uznania dolej odrobinę wody gazowanej. 
  4. Wszystko starannie wymieszaj. 
  5. Na koniec wciśnij plasterek pomarańczy/grapefruita. 
  6. Rozkoszuj się smakiem! 



Pamiętajcie, aby Aperol i Prosseco przed podaniem było mocno schłodzone. 


Campari 


Składniki: 

  • 1 pomarańcza 
  • pokruszone kostki lodu 
  • 30 ml Campari 
  • 70 ml soku pomarańczowego 


Jak przygotować?

  1. Obrać pomarańczę (najlepiej zdjąć też zewnętrzną błonkę).
  2. Pokroić na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki (wg uznania). 
  3. Pomarańczę wrzucić do wysokiej szklanki. 
  4. Zalać sokiem pomarańczowym, dorzucić pokruszone kostki lodu i dodać Campari. 



Smacznego!



Ciekawostki 


Aperol był oficjalnym partnerem drużyny Manchester United od 2014 roku do końca sezonu 2016/2017. ⚽️


Aperol Spritz był dziewiątym najlepiej sprzedającym się drinkiem na świcie w 2019 roku (wg strony „Drinks International”). 9️⃣


Włoscy studenci kupują „tańszą wersję” naszego koktailu w plastikowych kubeczkach za około 1 euro. 


Receptura Campari opracowana została w XIX wieku i do dziś wykorzystuje się ją w niezmienionej formie. 📜


Luca Garavoglia- jest jedyną osobą znającą pełną recepturę jak przygotować koncentrat używany do produkcji Camparii. Koncentrat przygotowuje przy pomocy 8 pracowników. 👩🏻‍🍳👨🏼‍🍳











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pragniemy przywitać Was... wódką!